העובדות מראות כי התלונה הנפוצה ביותר בעולם המערבי היא חוסר שינה. מבלי להיכנס יתר על המידה להיבטים פיזיולוגיים, ברור שהשינה חיונית לכל אחת ממערכות הגוף שלנו: החל מהרפיית שרירים, דרך שמירה על אנרגיה ועד ל"אתחול" המוח. לכן, ברור שהסובלים מבעיות שינה נמצאים בפני מכשול שלא פשוט כלל למעבר.
מהם מכוני שינה?
מכוני שינה נועדו, אם כן, לקחת את עצמם את הטיפול בבעיות הנוגעות לשינתו של האדם. ראשית, מתבצע בהם אבחון של חומרת הבעיה. האבחון מבוסס על תשאול של המטופל, וכן ביצוע בדיקות שונות במהלך השינה.
בין השאר, מדובר כאן על הפעילות של גלי המוח, מתח השרירים, הנשימה, תנועות העיניים, פעילות הלב ועוד. הפיקוח על המדדים השונים נעשה בזמן אמת, וצוות רפואי נועד להעניק מענה לכל צורך שלא יבוא במהלך הלילה.
אספקת מכשירים לבדיקה ביתית
בשנים האחרונות, החלו מכוני שינה לספק ללקוחותיהם שירות נוסף: אבחון דום נשימה במהלך השינה בביתם. הדבר נעשה באמצעות מכשירים ביתיים, דמויי שעון, שמטרתם לאבחן כל סוג של הפרעות נשימה במהלך השינה – וזאת על ידי רישום שינויים בזרימתו של הדם באצבע.
מכוני השינה של קופות החולים
על מנת להעניק מענה מלא ללקוחותיהן, מציעות קופות החולים המרכזיות בישראל מספר שירותים הנוגעים למעבדות השינה.
קופת חולים לאומית מציעה ללקוחותיה מאות סניפים, בכל רחבי הארץ, חלק מהם מוגדר גם כמרפאת שינה. קופת חולים כללית מאפשרת ללקוחותיה ליהנות מתעריפים מוזלים במספר מכונים הפועלים עימה בשיתוף פעולה, ובכלל זה בית חולים איכילוב, מכון מור, בית החולים לווינשטיין ברעננה ועוד.
מכבי שירותי בריאות מבססת את פעילותה בתחום הזה באמצעות מכוני השינה של המרכז הרפואי האסותא, מקבוצת מכבי. מכונים אלה נמצאים בפריסה ארצית, ומשרתים גם את מבוטחי קופות החולים האחרות.