אירוע מוחי בדרך כלל מתרחש באופן פתאומי. פעמים רבות הוא מותיר את החולה במצב שונה מן המצב שקדם לו.
מהו שבץ מוחי ולאילו בעיות הוא עלול לגרום?
שבץ מוחי נגרם מבעיה באספקת דם למוח או לחלקים ממנו – מידע מקיף באתר stroke. הבעיה עלולה לנבוע מקריש דם שסותם את אחד מכלי הדם ולא מאפשר לו לעבור, מסתימת כלי דם במוח עקב שומנים בדם או מדימום פנים מוחי.
הבעיות הנגרמות עקב שבץ מוחי תלויות באזור הנפגע במוח. הקשיים עלולים להיות: קשיים במוטוריקה, בתנועה ובהליכה, קשיי דיבור, קשיי זיכרון, קשיי תחושה, שיתוק חלקי גוף (כולל פנים), קשיי בליעה ועוד.
טיפול ושיקום לאחר שבץ בבית החולים
שני שלבים עוברים חולים לאחר שבץ מוחי מבחינת הטיפול בבית החולים. השלב הראשון כולל קבלה ואשפוז לאחר האירוע. שלב זה כולל איזון, אבחנה והערכת הפרוגנוזה של המטופל. בשלב זה מקבל המטופל בעיקר טיפול תרופתי לאיזון, ובדיקות שמטרתן הראשונית מניעת הישנות האירועים והערכת המצב.
לעומת זאת, ישנם חולים אשר השבץ גרם לנזק רב: פגיעה ביכולת הניידות, פגיעה בראיה, בשיווי המשקל, ביכולת הדיבור, במוטוריקה העדינה (למשל אחיזה של חפצים באצבעות), שיווי משקל, ועוד. במצב זה לעתים יש לאשפז את המטופל במוחלקת שיקום נוירולוגי, שם תיבנה לו תכנית שיקום רב מקצועית.
השיקום כולל:
שיקום פיזיותרפי – על ידי פיזיותרפיסטים מומחים, ובעזרת שיטות טיפול ומכשירים שונים כמו: מיטת העמדה, גירויים חשמליים, הליכה על גבי הליכון מיוחד, לימוד תרגילים ועוד.
ריפוי בעיסוק – עוסק בעיקר בשיקום יכולות של מוטוריקה עדינה: אחיזת מצבט, אחיזת כלי אוכל וכלי כתיבה, ועוד. שיקום הפרעות בתקשורת: שיקום יכולת הדיבור, תרגול דיבור ברור יותר, הפקת קול ועוד. שיקום סוציאלי – על ידי עובדת סוציאלית. הכנת המשפחה לקראת השחרור, בניית תכנית שיקום בקהילה, קישור לגורמים מטפלים בקהילה, ועוד. טיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי – טיפול בהשלכות הנפשיות של השבץ, כגון: דיכאון, התקפי זעם ועוד.