הולדת תינוק היא חלק חשוב, ועיקרי בשביל אנשים מסוימים, כשזה מגיע להקמת משפחה. בין אם מדובר בזוג צעיר, נשואים בשנות הארבעים שלכם, או אישה המשתוקקת לחוות את האמהות, תוספת קטנה ומתוקה לתא המשפחתי היא משהו שרבים חולמים עליו.
עם זאת, המסע להורות יכול להתחיל בקשיים לא מעטים. כניסה להריון עלולה להיתקל במכשולים טבעיים, ויכול לקחת זמן מה עד שהפריה אכן מתרחשת. עם זאת, במקום בו הטבע לא עושה את שלו, נכנסים המדע והרפואה המתקדמת. זה מכבר ישראל ידועה כמעצמת טיפולי פוריות, כך שפתרונות אפשריים נגישים למטופלות השונות. מידי שנה מבוצעים בישראל כ-20,000 טיפולי פוריות. מה קופות החולים עושות על מנת לעודד טיפולי פוריות, ולמה זכאיות מבוטחות הקופות במסגרת טיפולי הפוריות?
זכאות לטיפולי פוריות בסל הבריאות
ראשית כול, חוק ביטוח בריאות ממלכתי מבטיח כי אישה ללא ילדים המעונינת להיות אם חד-הורית, תהיה זכאית לטיפולי פוריות. טיפולי הפוריות בסל הבריאות מגיעים גם לבני זוג חסרי ילדים, נשואים או ידועים בציבור. כדי לממש הטבה זו, יש לקבל הפניה מרופא הפוריות, ולקבל את אישורה של אחת מוועדות הפוריות שפועלות בקופות החולים בארץ.
טיפולי פוריות אלו ניתנים לשני ילדים ראשונים, וזאת בהנחה שהאישה עוד לא עברה את גיל 51. במקרים אלו, עד גיל 45 תתבצע הפריה חוץ גופית מביציות האישה, ואילו אחרי גיל זה תתבצע ההפריה בתרומת ביצית.
מול האישה עומדות מספר אפשרויות. ראשית, היא יכולה לגשת ליחידתIVF (הפריה חוץ גופית) בבית חולים ציבורי. ישנן למעלה מ- 26 יחידות הפרושות בכל הארץ. במקרים אלו הטיפול יהיה חינם עבור שני הילדים הראשונים, מלבד השתתפותה העצמית בכיסוי התרופות. לשם כך היא תזדקק לאישור ועדת פוריות וטופסי 17 בדבר התחייבות מקופת החולים שלה.
אפשרות נוספות היא מגוון הביטוחים המשלימים שמציעות למבוטחות שלהן קופות החולים. במקרים אלו, ישנה השתתפות עצמית מסוימת, וניתן לעבור את הטיפולים באחד מבתי החולים הפרטיים בארץ לצד הרופא שתבחרו.
למידע מורחב בנושא זכויות לטיפולי פוריות בסל הבריאות תוכלו לקרוא כאן
הליך טיפולי הפוריות
מצד קופות החולים, טיפולי הפוריות, או הפריה חוץ גופית, כוללים שלושה שלבים שונים. שיעור ההשתתפות העצמית נקבע למעשה לפי חלוקה זו.
השלב הראשון הוא טיפול הורמונלי המעודד ביוץ, לשם כך יידרשו בדיקות דם ובדיקות זקיקים. בשלב שני מתבצעת שאיבת ביציות, הפריה דרך מיקרומניפולציה, והשבת העוברים כאשר הם מופרים לרחם האם. השלב השלישי כולל הפשרת העוברים הקפואים והחזרתם לגוף.
לקראת ילד ראשון ושני, מבוטחי ביטוח משלים בקופות החולים זכאים לערוך את הטיפולים בבתי חולים פרטיים שנמצאים בהסדר עם הקופה המסוימת. כאשר מדובר בילד שלישי ויותר, ההשתתפות העצמית תהיה גבוהה יותר.
מה נותנות קופות החולים?
בבדיקה שנערכה בין קופות החולים נכללו טיפולים כגון טיפול הורמונלי להגברת ייצור ביציות, שאיבתן ולאחר מכן, הפריית הביציות. בטיפולים נוספים שצוינו לעיל דרושה השתתפות עצמית בנפרד.
מאוחדת עדיף – לילד ראשון ושני מוענק כיסוי של עד 1,600 ₪, כאשר יש שישה ניסיונות לכל הפריה.
לאומית זהב – 1,600 ₪ לילד ראשון ושני, כאשר מוענקים עד 12 נסיונות. לילד השלישי הכיסוי עומד על 2,500 ₪ עם שבעה ניסיונות.
מכבי זהב – קופת החולים מציעה בביטוח המשלים 194 ₪ כיסוי לילד ראשון ושני, ו-570 ₪ לילד שלישי. עם זאת, היא מעניקה מספר בלתי מוגבל של ניסיונות.
כללית מושלם – הכללית מציעה 600 ₪ החזר לניסיונות הפריה עם ילד ראשון או שני, ו-1,500 ₪ לילד השלישי. בכל המקרים מדובר על שישה ניסיונות.
כאן המקום לציין שקופות החולים נוקטות בתקופת המתנה במסגרת הביטוחים המשלימים, על מנת שמבוטחים לא יבצעו מעבר בין קופות חולים, כאשר נדרש מימון יקר של טיפולי פוריות. מאחר שלכל אישה נדרשים טיפולים שונים ובדיקות שונות, השוואה בין ביטוחי קופות החולים הינה בעייתית מעט. בסופו של דבר, יש להתחשב בצרכים המיוחדים של המבוטחת ובהליך המאתגר שהיא עתידה לעבור.
ראו גם: הקפאת ביציות בקופות החולים